UTRECHT - Op zaterdag 25 mei vindt de eerste Nationale Dag van de Vrouwengezondheid plaats in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Deze dag en het bijbehorende evenement in Utrecht is een initiatief van Voices for Women, een stichting die vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten een stem geeft.

De stichting maakt zich hard voor genderspecifieke medische zorg, want nog steeds overlijden er vrouwen onnodig door een verkeerde diagnose.

Het is de eerste keer dat er in Nederland een dag in het teken zal staan van vrouwengezondheid die zo overkoepelend is. Dat is hard nodig, meent oprichtster Mirjam Kaijer. “Nog steeds is onvoldoende bekend dat vrouwen anders ziek worden dan mannen, terwijl 80 procent van

alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten vrouw is. Anno 2024 is het mannenlichaam nog steeds de norm.” De afgelopen twee jaar heeft Kaijer zich ingezet om het grote verschil in de gezondheidszorg tussen mannen en vrouwen onder de aandacht te brengen. "We hebben duizenden meldingen binnengekregen van vrouwen die al jarenlang op zoek zijn naar de juiste diagnose", aldus Kaijer. Ook artsen lopen tegen het kennishiaat aan. Ze worden voor misdiagnoses verantwoordelijk gehouden, terwijl juist het medische systeem verbeterd moet worden. Naast veel patiënten sluiten ook artsen zich steeds vaker aan bij onze stichting."

Gezamenlijk doel
De organisatoren en sprekers nemen je 25 mei mee in de wereld van hormonen, het vrouwenhart, depressie, de overgang, auto-immuunaandoeningen en nog veel meer. Voices for Women geeft de gevolgen van een groot medisch kennishiaat een gezicht. Het gezamenlijke doel van de dag is bewustwording creëren door kennis te verspreiden en het aanjagen van genderspecifieke zorg. Op het programma staan onder andere spraakmakende lezingen, worden workshops gegeven en treden artiesten als zangeres Edsilia Rombley en cabaretière Marjolijn van Kooten op. De presentatie is in handen van Tanja Jess. Ook ervaringsdeskundigen delen hun verhaal. Dit event informeert en maakt bewust over hoe het vrouwenlichaam anders ziek wordt en over onderwerpen die alle vrouwen aangaan. Het is voor alle vrouwen, jong en oud, met of zonder gezondheidsklachten, wel of niet werkzaam in – of betrokken bij – de gezondheidszorg. Maar ook mannen zijn welkom, het gaat om hun vrouwen en dochters. Een must voor iedereen dus.

Positieve verandering

Het is de missie van Utrecht om als regio een duurzame, positieve verandering teweeg te brengen op het gebied van gezondheid. Daar voegt de Dag van de Vrouwengezondheid iets essentieels aan toe en daarom wordt het event mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Jaarbeurs en het Evenementenfonds in Utrecht (EFU) van de Gemeente Utrecht.

Het wordt een jaarlijks terugkerend, verbindend en informatief event. “Het is noodzakelijk en mogelijk het begin van een belangrijke kentering in de vrouwengeneeskunde”, zegt Kaijer. “De stichting gaat net zo lang door totdat elke vrouw de juiste medische zorg krijgt.” Het draaglak onder zorgverleners en beleidsmakers groeit en de kentering wordt langzaamaan ingezet. Deze dag is daar een voorbeeld van.

Praktische info

Datum: 25 mei 2024

Aanvangstijd: 10:30 uur

Eindtijd: 17:30 uur

Locatie: Koninklijke Jaarbeurs Utrecht

Tickets voor 25 mei kosten €29,95. Dit is inclusief een uitgebreide lunch.

Voor meer informatie en ticketverkoop, ga naar

https://dagvandevrouwengezondheid.nl/