UTRECHT - Een bruiloft met alles erop en eraan kostte vorig jaar in de provincie Utrecht gemiddeld € 23.206. Deze trouwkosten liggen een stuk hoger dan elders in het land. Utrecht is hiermee zelfs de meest prijzige provincie van heel Nederland. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde scheelt het bijna € 1.700. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar het trouwseizoen van 2023.


Elders in het land kost een vergelijkbare bruiloft zo’n € 21.500. In de provincie Utrecht zijn echtparen dus flink duurder uit. Wil je een uitgebreide bruiloft voor veel minder geld? Dan kun je beter uitwijken naar buurprovincie Flevoland. Een huwelijksdag met alles erop en eraan kost hier namelijk gemiddeld ‘slechts’ € 17.231, bijna € 6.000 minder dan in Utrecht.

Trouwlocatie en catering grootste kostenposten

Utrechtse echtparen zijn voor hun bruiloft over het algemeen het meeste geld kwijt aan de trouwlocatie, catering en de fotograaf. De vijf grootste kostenposten waren in 2023 als volgt:

  • Trouwlocatie: gemiddeld € 6.634

  • Catering: gemiddeld € 4.052

  • Fotograaf: gemiddeld € 1.791

  • Trouwjurk: gemiddeld € 1.630

  • Trouwringen: gemiddeld € 1.342

Vooral de kosten van de catering vallen in de provincie Utrecht hoger uit dan elders in het land, gemiddeld gaat het om € 771 meer. Ook het huren van een trouwlocatie is duurder in Utrecht (€ 397). Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: “Deze bedragen zijn gebaseerd op factuurgegevens die echtparen invullen in onze budget tool. Het zijn échte bedragen, maar het gaat natuurlijk wel om gemiddelden. Uiteindelijk bepaal je zelf hoe je jouw bruiloft inricht.”

Trouwbudget niet toereikend

Utrechtse koppels betaalden in 2023 gemiddeld € 23.206 voor een uitgebreide bruiloft. Deze kosten liggen ruim € 3.800 hoger dan het eerder bepaalde trouwbudget. Vooral voor de trouwlocatie (+ € 1.270) en de catering (+€ 848) vallen kosten hoger uit dan verwacht.

Bekijk het gehele onderzoek op:

https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/92/wat-kost-trouwen