UTRECHT - Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt de provincie Utrecht ruim 146.000 energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 39,8% van alle woningen in de provincie, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. Lokaal zijn er wel grote verschillen. De duurzaamste Utrechtse gemeente is Houten: hier heeft zelfs ruim de helft van de woningen energielabel A.

“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.

Op landelijk niveau heeft momenteel 34,5% van de woningen energielabel A. In Utrecht ligt dit percentage dus hoger. Het is hiermee zelfs de een-na-duurzaamste provincie van Nederland, al zijn er wel verschillen per gemeente.

Dit zijn de duurzaamste gemeenten van Utrecht

Koploper in Utrecht is Houten, maar ook in de gemeente Utrecht en in Renswoude staan veel duurzame huizen. De top 5 gemeenten met - naar verhouding - de meeste duurzame woningen is als volgt:

  1. Houten: 50,5% van de woningen heeft energielabel A

  2. Utrecht: 48,5% van de woningen heeft energielabel A

  3. Renswoude: 47,8% van de woningen heeft energielabel A

  4. Bunschoten: 47% van de woningen heeft energielabel A

  5. Amersfoort: 44,9% van de woningen heeft energielabel A

In Baarn ligt het aandeel woningen met A-label juist het laagst van heel Utrecht. Slechts 21,6% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook in De Bilt (23,9%) en Oudewater (24,8%) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen.

“Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend,” legt de expert Energie van Independer uit.

In Baarn en De Bilt meeste energieslurpers

Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. In de provincie Utrecht gaat het om 6,9% van de woningen. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas.

In Baarn en De Bilt vind je naar verhouding de meeste energieslurpende woningen: hier heeft zelfs respectievelijk 12,9% en 12,6% van de huizen energielabel F of G. In Houten (1,2%) en Nieuwegein (1,4%) komen dit soort huizen juist het minst vaak voor.

Voor meer informatie over dit onderzoek: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/energielabels-2024